Agricultura de proximitat

En dos anys, la UE aixecarà els aranzels, posats per controlar el preu de les verdues que entren a casa nostra, provinents sobretot del nord d’Àfrica. Això suposarà que un agricultor català haurà de competir d’igual a igual amb els costos de producció del Marroc, Egipte o Algèria. Països que a més fan la vista grossa a productes químics i fitosanitaris, prohibidíssims avui dia als Països Catalans.

La inversió de les grans multinacionals al nord d’Àfrica contrasta amb la situació de la pagesia a casa nostra, sempre pendents de les requalificacions i l’especulació urbanística. Només cal veure què ha passat entre Pineda i Poblenou amb l’aprovació de l’ARE-PP1, imposat pel tripartit i amb el consentiment de TOTS els partits polítics locals.
 
A Pineda, a la majoria de propietaris de les explotacions agràries, els falten pocs anys per jubilar-se, sense un futur esperançador, cap persona agafarà el relleu, i la terra quedarà abandonada, com ja comença a passar en algun tram de la vall de la riera.

Al mateix temps, estudis realitzats per Unió de Pagesos demostren que el 80% dels consumidors prioritzen els productes de proximitat a l’hora d’anar a comprar.

La CUP som conscients de la importància de la pagesia, que fa una feina d’ordenació del territori, esponjant els diferents nuclis urbans i les masses forestals, a més de constituir l’únic sector primari de l’economia local.

Tenim tots els punts a favor per capgirar la tendència: una agricultura encara viva, una societat disposada al 80% a consumir els seus productes, una cooperativa agrícola encara activa i terreny suficient per a mantenir-la.

Posem fil a l’agulla, tots els productes que surtin de la cooperativa agrària haurien de tenir un segell d’agricultura de proximitat. Això es podria traduir amb la marca “Pineda”. Amb el suport de l’Ajuntament i una bona campanya de publicitat, és possible aixecar el sector agrari local, fins al lloc que li correspon.

De fet, algunes botigues de verdures ja estan venent les verdures conreades a casa nostra, però molt sovint el consumidor no percep aquesta realitat, la intenció és premiar aquests comerços, i estendre la marca “Pineda” a la resta de botigues de verdures o supermercats del municipi.

L’Ajuntament també pot aplicar mesures simples, com ara desclassificar tots els terrenys no programats de la vall de la riera, on hi prolifera el barraquisme i d’altres irregularitats, que impedeixen al sector agrari ampliar explotacions o crear-ne de noves. (L’ actual Ajuntament, tan sols s’ ha atrevit a desclassificar-ne el 40%.)

La creació d’un banc municipal de terres agrícoles també pot ajudar al sector agrícola a consolidar les explotacions. L’Ajuntament ha de fer  d’intermediari entre els propietaris de les terres en desús i a més, ha de vetllar pel seu arrendament, tal i com ja passa a nivell estatal a tot França.

Consumir productes d’ agricultura local,  no tan sols és més sostenible i ecològic, sinó que ens ofereix un producte més fresc, de més qualitat i ens enforteix com a poble i com a País.