Qualitat democràtica

Democràcia és probablement la paraula més repetida per la gran majoria de partits polítics, fins i tot per aquells que conten en les seves files amb il·lustres ex ministres de la dictadura feixista o d’altres als que sembla que una urna (màxima expressió democràtica segons ells) els faci por, com va quedar palés en les consultes per la independència organitzades per la societat civil catalana.

És una paraula però que alhora de posar-la en pràctica, en comptes de donar-li tot el seu sentit i fer-la realitat de la manera més amplia possible, el que fan és buidar-la de contingut ridiculitzant-la i reduint-la a la seva mínima expressió.

A Pineda tenim exemples ben clars d’aquesta manera de fer i d’entendre la democràcia: potser el més significatiu pel que pot representar per al poble, sigui l’ARE, és a dir, la construcció de 2ooo noves vivendes al PP1 (zona agrícola entre Pineda i Poblenou).

Estem parlant d’un canvi profund i sense retorn pel nostre poble, que se sumaria al creixement desmesurat patit durant els últims anys i que no és fruit de decissions democràtiques preses pel seus ciutadans, sinó de l’especulació urbanística més salvatge que tan sols ha comportat més problemes pels pinedencs en general i més diners per a quatre butxaques en particular.

Aquest canvi tan important ni tan sols ha estat consultat a la ciutadania, ni molt menys votat per ningú. No parlem aquí de decisions com triar el tipus de farola o el color d’uns bancs d’una plaça. Parlem de decisions que canviaran el nostre poble per sempre de forma radical, de decisions que no ha pres la ciutadania sinó uns partits polítics (Ciu i Psc) amb el suport d’una part minoritària de la població I que apliquen el que podrien anomenar democràcia de baixa intensitat, que es aquella que no es molesta en preguntar al poble, no fos cas que aquest no estigui d’acord i no es deixés enredar per interessos dubtosos o poc clars.


Des de la Cup creiem que ja n’hi ha prou d’aquesta manera de fer, d’aquests nivells democràtics tant ínfims, d’aquesta democràcia de pega. Nosaltres apostem per una democràcia directa on el poble participi de forma activa en les decisions que afecten directament la nostre vila , però també la nostra comarca, el nostre país i el nostre planeta. No som uns somniatruites i no parlem d’impossibles, el món està ple d’exemples d’aquesta manera de funcionar. Exemples de democràcia participativa com ara a Islàndia on els ciutadans estan elaborant la nova constitució del país; o a la ciutat de Porto Alegre al Brasil, on des de fa anys els seus habitants participen en l’elaboració dels pressupostos municipals (pressupostos participatius). I també a Pineda amb la realització de la Consulta per la Independència. Creiem que el poble es sobirà i ha de tenir veu i vot en totes les decisions importants que l’afecten. Pensem que és una vergonya democràtica que al ple municipal els pinedencs no puguem participar o preguntar als nostres representants polítics.


Apostem per un poble més participatiu, implicat en la vida política, social i cultural. Un poble menys desinformat amb menys desinterès i en definitiva menys submís, perquè les decisions que pren el nostre ajuntament ens afecten a tots i totes, i tots i totes tenim dret a prendre’n part.